
Legoset huren als gezellige binnenactiviteit
Vies weer, lang donker. Invulling geven aan de donkere dagen voor en na Kerst – anders dan film kijken en meer schermtijd- vraagt om de nodige creativiteit in het bedenken van activiteiten. Een hele leuke die wij hebben geprobeerd in de Kerstvakantie is het huren van een Legoset. En dat bleek een onwijs leuke activiteit voor de wintermaanden!
Waarom een Legoset huren?
De realiteit bij ons gezin: de kinderen vinden het bouwen van LEGO vaak het allerleukst, maar eenmaal gebouwd staat de set vooral stof te verzamelen. Of erger nog: de set wordt uit elkaar gehaald, de steentjes verdwijnen in de almaar groeiende Legoberg en de motivatie om alle steentjes weer terug te vinden voor een tweede bouwsessie ontbreekt.
Het huren van een Legoset biedt hier voor ons de perfecte oplossing. Je betaalt slechts een fractie van de aanschafprijs – meestal zo’n 10,- á 15,- euro per week, terwijl grote sets nieuw al snel 200,- euro of meer kosten. Bovendien hoef je niet na te denken over opbergruimte of wat je met de set moet als het enthousiasme is weggeëbd.
Hoe werkt het huren van lego?
Het huren van een Legoset is verrassend eenvoudig. Je kiest online een set uit, bepaalt de huurtermijn (meestal tussen 2 en 4 weken) en de set wordt bij je thuisbezorgd. De set komt compleet aangeleverd in handige sorteerbakjes per kleur – vergelijkbaar met bakjes van een afhaalmaaltijd – samen met het instructieboek en een retouretiket.
Vooraf betaal je vaak een borg die je terugkrijgt als de set compleet wordt geretourneerd. Bij de meeste verhuurbedrijven zit er een formulier bij waarop je kunt aangeven als er steentjes ontbreken. Een enkel missend steentje is meestal geen probleem, maar het is wel belangrijk om zorgvuldig met de set om te gaan.
Onze ervaring met de LEGO Ideas Boomhut
Wij kozen voor een boomhut van Lego Ideas; een grote set met meer dan 3000 steentjes. Hoewel de set eigenlijk bedoeld is voor 16+, konden onze kinderen prima uit de voeten met het dikke instructieboek, waarin het hele bouwproces van 894 bouwstappen (!) stap voor stap staat afgebeeld. Juist omdat de set wat uitdagender was, werd het een echte gezamenlijke activiteit.
De set kreeg een prominente plek op de eettafel, wat uitnodigde tot regelmatig even verder bouwen. De natuurlijke rolverdeling ontstond vanzelf: kinderen bouwden, ouders zochten steentjes. En eerlijk is eerlijk: ook ’s avonds als de kinderen op bed lagen, konden we het niet laten om nog even verder te bouwen.
Praktische tips
Een aantal tips om het bouwen zo soepel mogelijk te laten verlopen:
- Houd de gehuurde set strikt gescheiden van je eigen LEGO om zoekgeraakte steentjes te voorkomen
- Kies een set die iets uitdagender is dan wat je kinderen gewend zijn, zodat het echt een gezamenlijke activiteit wordt
- Plan voldoende tijd in voor het uit elkaar halen en sorteren aan het einde van de huurperiode
- Kijk goed naar de aanbevolen leeftijd, maar laat je daar niet teveel door beperken als je het samen doet
- Maak foto’s van het eindresultaat voordat je de set uit elkaar haalt – een leuke herinnering!
Waar kun je Legosets huren?
Ook eens uitproberen? Er zijn verschillende lego verhuur aanbieders in Nederland. Wij kozen voor blokjestehuur.nl omdat je daar geen abonnement nodig hebt en per keer kunt huren. De levertijd is meestal 2-3 werkdagen en je kunt kiezen uit verschillende huurtermijnen. Andere bekende aanbieders werken met een lidmaatschap waarbij je maandelijks een set kunt uitkiezen.
Het aanbod varieert van kleine sets tot enorme bouwwerken van duizenden steentjes. Van Harry Potter tot Technic, en van Star Wars tot architectuur – er is voor ieder wat wils.
De boomhut is bij ons net de deur uit en wij zijn alweer druk op zoek naar de volgende set die we met het hele gezin kunnen gaan bouwen. Want één ding is zeker: dit gaan we vaker doen!